Hogyan tisztítsam ki babzsákom?

Dr. Relax

Megosztok Veletek pár hasznos tanácsot, hogyan is érdemes karbantartani imádott babzsákjaitokat!  Anyag típusától és jellegétől függően más és más ápolási praktikákat kell alkalmaznunk, hogy azok szépsége, minősége minél hosszabb ideig megmaradjon. 

Növeljük meg értékeink élettartamát!

Férfi létemre soha nem hittem abban, hogy különbség van a testápoló, kézkrém és arckrém között. Nekem egy kaptafára ment az egész. Aztán egyszer felvilágosítottak a különbségekről. Férfi olvasók kedvéért röviden összefoglalom (hölgyek biztosan jobban tudják, mint én), hogy a krémek közötti legnagyobb különbség, azok zsírossága. Mivel testünk különböző részein bőrünk más és más vastagságú és érzékenységű, ezért nem mindegy, hova mi kerül.

Ugyan ez igaz bútorainkra is. Ülő alkalmatosságunk, jelen esetben babzsákfoteleink bőre, maga a huzat. Anyag típusától és jellegétől függően más és más ápolási praktikákat kell alkalmaznunk, hogy azok szépsége, minősége és esztétikai kényelme minél hosszabb ideig megmaradjon.

            Először vegyük sorra, hogy milyen típusú ”bőrrel” ruházza fel a Dr.Relax Babzsákfoteljeit:

  •          textilbőr
  •          pamut
  •          bútorszövet
  •          zsákszövet

Textilbőr ápolása – Textilbőr tisztítása

            Szeretnék rögtön az elején megcáfolni egy hiedelmet: Minden textilbőr rossz! Valóban? Ki emlékszik még a jó öreg Zsigára? :) Se a nyári, se a téli időjárás nem kímélte, nem terítettünk rá pokrócot mielőtt beleültünk volna, mégsem kellett 2-3 évente újrahúzni az üléshuzatot. A textilbőr, melyet az ülésekre húztak fel jó minőségűek voltak, így bírták a strapát. Ugyan ez igaz a Dr.Relax textilbőrből készült babzsákfoteljeire is.

            Sokan úgy gondolják, hogy bármilyen tisztítószerrel áttörlik a huzatot, és minden rendben lesz. Vigyázat! Vannak olyan tisztítószerek, melyek oldószereket és szilikonokat tartalmaznak. Az oldószerek elszíneződést, és strukturális meggyengülést okozhatnak. Ezeket semmiképpen ne alkalmazzuk!  
Kárt okozhat még: terpentin, alkohol, benzin, padlóviasz, ablaktisztító spray, ammónia tartalmú tisztítószer.

Tipp: Húzzuk le a külső huzatot ugyanis a babzsák amorf alakja és a polisztirol gyöngyök miatt nehezebb és időigényesebb lenne a folyamat.

Ápolás

            Borápoló olajok, krémek segítségével megőrizhetjük a bőr ruganyosságát, fényességét és megelőzhetjük annak kiszáradását és berepedezését.           

Különböző textilbőr ápoló készítmények léteznek. Mindig tájékozódjuk ezek felhasználási területéről.

            Ápoló készítmény olajok, krémek felvitele előtt mindig töröljük át nedves pamutkendővel babzsákfotelünket, töröljük át száraz papírtörlőkendővel, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt követően vigyük fel az ápolószert.

Tisztítás

Portalanításhoz és könnyű szennyeződések eltávolításához használjunk nedves pamutkendőt.

Erős szennyeződésekhez használjunk bőrtisztító gélt vagy bőrtisztító sprayt mely a szennyeződést és zsíroldást is hatékonyan tisztítja. Nem szeretnék semmilyen márkát ajánlani, de egy dologra kérlek benneteket: mellőzzétek az olcsó bőrtisztítókat! Több kárt okoznak, mint amennyit megspóroltok rajta.

 

Tipp: A folteltávolítást mindig a szennyeződés szélétől kezdjük el és folytassuk a folt közepe felé, minél kevésbé maszatoljuk szét azt.

Tipp: Érdemes minden tisztítószert először egy kevésbé látható helyen alkalmazni (esetünkben a babzsák alja erre egy kiváló hely), ha az adott szer esetleges elszíneződéseket okozna. Ilyen esetben az adott szerrel TILOS tovább tisztítani az anyagot.             

 

Pamut ápolása– Bútorszövet ápolása– Zsákszövet ápolása

Tisztítás

Húzd le – Dobd be – Húzd fel!

Azaz húzd le a babzsákod külső huzatát, majd dobd be a mosógépedbe. Ha nincs komolyabb szennyeződés, akkor mosószert sem kell adagolnod hozzá, csak állítsd be 30 °C fokra a gépet, maximum 800-as centrifugázásra és már mehetsz is dolgodra. Amint megszáradt a huzat, vissza is öltöztetheted ÖRÖK kedvenced.  

Erősebb szennyeződésnél javasolt egy kis mosószert rakni közvetlenül a foltra (itt is felhívom a figyelmet, hogy az olcsó mosószerek nem játszanak!), majd ismét mehet a mosás 30°C fokon és 800-as centrin.  

Egyszer használtam kárpittisztító szert, de az sokkal macerásabb volt, bár kevésbé időigényes (nem kellett megvárnom még megszáraz az egész huzat). Akkor javasolnám még a kárpittisztítószert, ha csak egy foltot szeretnénk eltűntetni, és gyors megoldást keresünk.

 

 Ápolás

            Mint minden bútorunk, bazsákfotelünk is ki van téve a mindennapi szennyeződéseknek, mint a házi por, morzsa, szöszök. Porszívózással könnyen eltávolíthatjuk ezeket.(lehetőleg kis szívóerejű kárpitfejjel tegyük ezt meg). Ezt követően ruhakefével (puha szálakkal) átkefélhetjük az anyagot. A szálak rugalmasságának megőrzése érdekében, időnként áttörölhetjük nedves pamutkendővel (arra figyeljünk oda, hogy NE legyen TÚL nedves!

Tipp: Húzzuk le a külső huzatot ugyanis a babzsák amorf alakja és a polisztirol gyöngyök miatt nehezebb és időigényesebb lenne a folyamat.

   

Remélem hasznosnak találtad a babzsákfotel ápolási tippeket és a babzsákfotel tisztítási tippeket! Aztán használjuk is őket, hogy minél tovább élvezhessük babzsákjaink kényelmét :) Ápolásra fel!

 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg másokkal is! 

http://kenyelem.blogstar.hu/./pages/kenyelem/contents/blog/22030/pics/lead_800x600.jpg
babzsák,babzsákfotel,tanácsok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?