Amit minden kávéfogyasztónak tudnia kell - Kávéfogyasztás alapjai

Dr. Relax


Nincs olyan reggel, amit ne kávéval kezdenék. Általában egy erős espressot
iszok. Természetesen cukor és tej nélkül. Miért rontanám el a kávé ízét cukorral és tejszínnel?!

Ebéd után sem maradhat ki a koffein adagom, a kávé ízek Arnold Schwarzeneggerre: ristretto.

Az arabica kávét előnyben részesítem a robustával szemben. A 80:20 arányú, erős pörkölésű kávék nyújtják számomra a legnagyobb élvezetet, és mindezt persze a legnagyobb kényelemben szeretem kiélvezni.

Ristretto, arabica, robusta, erős pörkölés, lágy pörkölés?! Kicsit tegyük helyre fogalmakat és fogyasszunk tudatosan kávét. Ismerkedjünk meg kicsit a kávé kultúrájával.

Mit érdemes megnéznünk kávé vásárlásakor a csomagoláson?

 
Kezdjük rögtön a kávétípusokkal.

Arabica kávé – Coffea Arabica

A kávé illatáért, aromájáért és ízéért a felelős. Koffein tartalma 1,5%. Babszemek ovális alakúak. Világ kávétermelésének 75%-át adja, ebből pedig Brazília veszi ki a legnagyobb részét.

Robusta kávé – Coffea robusta

Minél sötétebb és keserűbb a kávénk, annál több robustát tartalmaz. Segíti a krémképződést.  Magasabb a koffein tartalma, mint az arabicáé - 2,7%. Babszemei körkörös alakúak. Annak ellenére, hogy sokkal igénytelenebb termesztést igényel (ellenállóbb a betegségekkel szemben, tengerszinten is termelhető, ellenállóbb rovarokkal szemben) a világ kávétermesztésének csupán 25%-át adja. A legnagyobb exportőre pedig Vietnám.

Folytassuk a pörkölés erősségével.


Átlagos kávéfogyasztóknak a következő 2 alapvető tényt érdemes megjegyezniük.

1. Minél gyengébb a kávé pörkölése, annál erősebb a kávé savassága (nem összetévesztendő a savanyúsággal).

2. Minél erősebb a kávé pörkölése, annál testesebb a kávé.

Azaz, akik nem szeretik a citrusos savasságot kávéjukban, és inkább a testes, aromás kávékat szeretik, válasszák az erősebb pörkölésű kávékat. (Full City +, Ful City ++/Olasz pörkölés)

Ha pedig inkább a lágy, finom citrusos ízek kedvelői vagyunk, akkor egyértelműen a lágy pörkölést jelző csomagolású koffeinbombát emeljük le a boltok polcairól. (Half City, Cinnamon pörkölés).

Ristretto vs. Espresso

A ristretto az espresso kistestvére, gyakran – tévesen – picolónak szokták hívni. A ristretto ajánlott mennyisége 20 ml, míg az espressoé 30 ml. Mindkét esetben 7 g kávén engedjük át a vizet nagy nyomással. Az espresson 20-30 másodperc alatt, míg a ristretton 18 másodperc alatt.

A ristrettonak sokkal erősebb az íze, amihez sokan az erős koffeintartalmat társítják – tévesen. Ugyanis a koffeintartalom igazi ereje, 25 másodpercet követően mutatkozik meg igazán.  

Az se mindegy hol és miből fogyasztjuk el a kávénkat.

A kávéscsésze legyen előmelegítve, és lehetőség szerint legyen erős porcellán falú. A hideg csészébe töltött kávé aromái „megtörnek” , ezzel rontva annak ízeit.

Fogyasszuk kávénkat lehetőleg nyugodt kényelmes helyen. Nyári reggeleken legjobban a friss kávét, meleg napsugarakat és a friss levegőt szeretem. Ősszel az erkélyen a természet színkavalkádját figyelve, télen pedig babzsákom kényelmében pihenve élvezem ki frissen őrölt kávém aromáit.

 

 

A kávé jótékony hatásai mellett sem mehetünk el

  • Méregteleníti a szervezetet
  • Segíthet a rák megelőzésében
  • Ideiglenesen javítja a koncentrálóképességet és memóriát
  • Nyugtató hatással van az idegrendszerre
  • Természetes antidepresszáns
  • Támogatja az anyagcserét
  • Segít a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében
  • Tisztítja a vastagbelet
  • Segít a májbetegségek megelőzésében
  • Csak nagy mennyiség elfogyasztása esetén dehidratál ( 7 vagy több csésze kávé) 

 

Egészségetekre!

Folytatásban: 

- Kávék típusai
- Hogyan rendezzek be egy nagy lakást?

 

 

 

http://kenyelem.blogstar.hu/./pages/kenyelem/contents/blog/24416/pics/lead_800x600.jpg
babzsák,babzsákfotel,kényelem,tanácsok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?