Hogyan készítsük el a teánkat? - Teázás alapjai

Dr. Relax

                 Előre le kell, hogy szögezzem: ez a cikk nem a tea-fanatikusoknak szól, akik mindenféle teázási szokásokról és szabályokról szeretnének új információkat megtudni. Sokkal inkább szól azoknak, akik szeretnek teázni, szeretnek finom teát inni, de nem szeretnének különösebb képen elmerülni a tea világában.

                Olyan egyszerű kis praktikákat akarok megosztani, amik kis odafigyeléssel jobb íz-élményt és hatást válthatnak ki. Általános teatípusok (fekete, zöld, gyümölcs, gyógytea) forrázásának hőmérsékletéről, hatásairól és áztatásának idejéről lesz szó. Illetve arról is szó esik majd, milyen körülmények között a legkényelmesebb és legellazítóbb teázni.

 

Fekete tea

Forrázásának ideális hőmérséklete: 100 °C
Ahogy felforrt a víz és kikapcsolt a vízforralónk, azonnal leönthetjük a teát.

Áztatási idő: 3-5 perc

Hatás: élénkítő, frissítő, fokozza az agyi vérellátást, antioxidáns hatású

Zöld tea

Forrázásának ideális hőmérséklete: 70-80 °C
Amint meghalljuk a kattanást a vízforralónkon, várjunk 10 másodpercet, majd nyissuk fel óvatosan a fedelét úgy, hogy a gőz meg ne égessen bennünket. Ezután várjunk még körülbelül 5-6 percet. Ekkor hűl le a víz hőmérséklete kb. 70-80 °C fokra. Ezt követően leönthetjük teanövényünket.

Áztatási idő: 1-3 perc

Hatás: koffein felszívódása egyenletesebb, így élénkítő hatása hosszabb ideig tart, antioxidáns hatású

Gyümölcstea

Forrázásának ideális hőmérséklete: 100 °C
Ahogy felforrt a víz és kikapcsolt a vízforralónk, azonnal leönthetjük a teát.

Áztatási idő: 8 perc

Hatás: gyümölcstípus fajtájától függően különböző vitaminok találhatóak meg benne (itt meg kell jegyeznem, hogy a 100°C víz egyes vitaminok pozitív hatását csökkenti, pl. C-vitamin), tiszta gyümölcsteák nem tartalmaznak tealeveleket, így koffeint sem

Gyógytea

Forrázásának ideális hőmérséklete: 80- 100 °C
Gyógynövény fajtájától függ, hogy milyen hőmérsékleten forrázzuk le. Ez esetben mindig olvassuk el a tea dobozán található ajánlást.

Áztatási idő: 3-6 perc

Típusok: nyugtató hatású teák, emésztőrendszeri problémákra, megfázásra, menstruációs görcsökre, vese problémákra, alvászavarokra, fejfájásra stb.

                A teánkat igyekezzünk még melegen elfogyasztani, egyrészt a pozitív hatásai is ekkor a legerősebbek, másrész melegen a legfinomabb.

                És mikor esik a legjobban egy csésze forró tea? Egy hógolyócsata után a pokróc alatt... Síelés közben a hüttében. Párunkkal egy esős vasárnap összebújva... Legjobb barátnőnkkel babzsákfotelekben csacsogva... Reggeli ébredést követően....

Írd meg nekünk hozzászólásban, Te mikor, hol és kivel teázol legszívesebben! :) 

 

http://kenyelem.blogstar.hu/./pages/kenyelem/contents/blog/26909/pics/lead_800x600.jpg
babzsák,babzsákfotel,kényelem,tanácsok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?